Naslov | Određivanje sterola dubrovačkih maslinovih ulja : diplomski rad |
Autor | Ana Bezić |
Voditelj/Mentor | Ivica Ljubenkov (mentor)
|
Sažetak rada | Maslinovo ulje danas je postalo sinonim zdravog načina prehrane i modernog življenja. Sve je više znanstvenih istraživanja i spoznaja o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Danas se provode brojna istraživanja u cilju dobivanja što većih prinosa, ali i što kvalitetnijih i prepoznatljivih proizvoda. Jedan od važnih parametara kvalitete maslinovih ulja je određivanje količine ukupnih sterola i njihovog sastava. U ovom radu su za ispitivanje korišteni uzorci maslinovog ulja proizvedeni iz plodova šest domaćih sorti maslina s dubrovačkog područja: Piculje (2 uzorka), Paštrice (2 uzorka), Mezanice (2 uzorka), Bjelice (2 uzorka), Crnice (1 uzorka) i Uljarice (1 uzorak). Masline su ubrane sredinom listopada, studenog i prosinca 2015 godine. maslinovo ulje, steroli, plinska kromatografija |
Ključne riječi | maslina Olea europaea maslinovo ulje ekstra djevičansko maslinovo ulje Piculja Paštrica Mezanica Bjelica Crnica Uljarica steroli plinska kromatografija Dubrovnik.Hrvatska |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Determination of sterols in olive oils from Dubrovnik area : diploma thesis |
Povjerenstvo za obranu | Ivana Generalić Mekinić (predsjednik povjerenstva) Danijela Skroza (član povjerenstva) Ivica Ljubenkov (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet Knjižnica |
Mjesto | Split |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | PRIRODNE ZNANOSTI Kemija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Kemijska tehnologija; smjerovi: Materijali, Zaštita okoliša, Mediteranske kulture |
Smjer | Mediteranske kulture |
Akademski / stručni naziv | magistar/magistra inženjer/inženjerka kemijskog inženjerstva |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag.ing.cheming. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2017-10-25 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Olive oil today has become a synonym of healthy nutrition and modern living. There is growing scientific research and awareness of quality extra virgin olive oil. Numerous researches are being conducted today in order to obtain the highest yields, but also the quality and the most recognizable products. One of the important parameters of olive oil quality is determination of the quantity of total sterols and their composition. In this thesis samples of olive oil produced from six autochthonous varieties of olives from the Dubrovnik area: Piculje (2 samples), Paštrice (2 samples), Mezanice (2 samples), Bjelice (2 samples), Crnice (1 sample), Uljarice (1 sample) were analysed. Olives are picked in the middle of October 2015, November 2015 and December 2015. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | olive tree Olea europaea olive oil extra virgin olive oil Piculja Paštrica Mezanica Bjelica Crnica Uljarica sterols gas chromatography Dubrovnik.Hrvatska |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
Javna napomena | Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:167:335653 |