Naslov | Aromatični profil vina sorte Kujundžuša : diplomski rad |
Naslov (engleski) | Aromatic profile of the Kujundžuša wine : diploma thesis |
Autor | Ana Ančić |
Mentor | Ani Radonić (mentor) |
Član povjerenstva | Vesna Sokol (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Zvonimir Marijanović (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Ani Radonić (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za kemiju) Split |
Datum i država obrane | 2017-10-16, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | PRIRODNE ZNANOSTI Kemija |
Sažetak | Kujundžuša je autohtona sorta bijelog vina koja se tradicionalno uzgaja na području Imotskog. Vino je intenzivno žute boje, snažno, trpko te najviše ima poklonika u matičnom uzgojnom području. Za izolaciju hlapljivih aromatičnih spojeva korištene su tri metode izolacije: ekstrakcija tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, smjesom pentan:dietil-eter (2:1 v/v) i diklormetanom, mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) i dehidratacija sa sredstvom za dehidrataciju, bezvodnim magnezijevim sulfatom. Dobiveni hlapljivi uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometrija masa, GC/MS. Svi uzorci vina Kujundžuša bili su kvalitativno i kvantitativno vrlo slični bez obzira na metodu izolacije. Vina Kujundžuše su sadržavala visoku koncentraciju spojeva sekundarne arome kao što su viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, isparljivi esteri monoetil- i dietil- sukcinat te esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat. Spojevi primarne arome, C 13 -norizoprenoidi, su identificirani u veoma malim količinama, ili čak tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovome radu za određivanje aromatičnog profila vina, najprikladnije su ekstrakcija tekuće-tekuće s organskim otapalom smjesa pentan:dietil-eter i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi. |
Sažetak (engleski) | Kujundžuša is an indigenous white-wine variety that traditionally grown in the Imotski area. The wine is intense yellow, strong, tart, somewhat dull and appreciated mostly by local drinkers. For the isolation of volatile aroma compounds, three different isolation methods were used, the liquid-liquid extraction with two different organic solvents, solvent mixture pentane:diethyl ether, (2:1 v/v) and dichloromethane, headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) and dehydration with anhydrous magnesium sulphate. The obtained volatile samples were analyzed by gas chromatography-mass spectroscopy, GC-MS. All samples of Kujundžuša wines were qulitatively and quantitatively very similar, regardless of the the isolation method. Kujundžuša wines contained high concentrations of secondary aroma compounds such as higher alcohols 2-phenylethanol and 2-(p-hydroxyphenyl)ethanol, volatile esters monoethyl and diethyl succinate, and fatty acid esters ethyl octanoate and ethyl decanoate. Primary aroma compounds, namely two C 13 -norisoprenoids, were identified in very small amounts, even traces, only in samples obtained by HS-SPME method. Among methods used in these investigation for determination of wine aromatic profile, the more suitable are liquid-liquid extraction with solvent mixture pentane:diethyl ether and headspace solid-phase microextraction. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:167:296558 |
Projekt | Šifra: 8547 Naziv: Istraživanje prirodnih spojeva i aroma - kemijsko profiliranje i otkrivanje potencijala / Research of Natural Products and Flavours-Chemical fingerprinting and Unlocking the Potential Kratica: NaProFlav Voditelj: Igor Jerković Pravna nadležnost: Hrvatska Financijer: HRZZ |
Studijski program | Naziv: Kemija; smjerovi: Kemija okoliša, Organska kemija i biokemija Smjer: Organska kemija i biokemija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra kemije (mag. chem.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja |  |
Javna napomena | Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian |
Datum i vrijeme pohrane | 2018-06-12 11:48:49 |