Abstract | U doba uznapredovale tehnologije, čovjek se počeo sve više vraćati blagodatima prirode. Prehrana je usmjerena na organski uzgojene namirnice, a posljednjih godina teži se i sve više proizvodnji prirodnih kozmetičkih preparata. Pri tome je potrebno voditi brigu o kozmetičkim proizvodima koje nanosimo na kožu i kosu te svakako prije kupnje proučiti sastav proizvoda (deklaracije) i educirati se o tome koje se potencijalno štetne tvari mogu nalaziti u kozmetičkim preparatima. Naime, koža je naš najveći organ i briga o njoj je zapravo dio brige o cjelokupnom zdravlju. Umjesto proizvoda prepunih agresivnih kemikalija, koje mogu oštetiti kožu i poremetiti njezinu prirodnu ravnotežu, sve je više istraživanja koja govore o prednostima sastojaka organskog porijekla u kremama, sapunima te ostalim proizvodima za čišćenje i njegu kože. Prirodni sapuni iz kućne radinosti obično se ne pjene kao što se pjene određeni komercijalni gelovi za tuširanje, koji se uglavnom baziraju na umjetnim deterdžentima. U radu je opisana kućna izrada spomenutih kozmetičkih preparata; macerata, krema i sapuna te uspoređena s industrijskim načinom proizvodnje. Macerati su pripravljeni od latica mirisnih ruža iz roda Rosa canina (poznatija kao divlja ruža) korištenjem maslinovog i kokosovog ulja koji su kasnije poslužili kao podloga za pripravu krema i sapuna. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E, prirodnim antioksidansom, dok kokosovo ulje ne sadržava dovoljno istog te je prilikom priprave kreme bilo potrebno dodati vitamin E koji produžuje rok trajnosti proizvoda. U pripravi sapuna u procesu saponifikacije koristi se lužina. Poznato je da se sapunima koji se koriste za njegu kože pH vrijednost treba kretati u rasponu od 7 do 9,5. Sapuni dobiveni hladnim postupkom u kućnoj radinosti pokazali su vrijednost pH od 10 do 10,5. U svrhu smanjenja pH vrijednosti mogu se koristiti otopine različitih organskih kiselina poput limunske i octene. Važni sastavni dijelovi jestivih masti i ulja, prirodni antioksidansi, primjerice vitamin E, se gube u procesu saponifikacije. Iz tog razloga na raspolaganju stoji veliki broj raznovrsnih sintetskih antioksidansa koji se dodaju sapunima tijekom postupka priprave. Istraživanja su pokazala da su prirodni sapuni (pH od 7 do 9,5) pogodniji nego neutralni sapuni jer koža bolje prihvaća višu pH vrijednost. |
Abstract (english) | In the age of advanced technology, the man began increasingly to return to the benefits of nature. Nutrition is focused on organically grown foods, and in the recent years tends to the production of natural cosmetics. Having said that, it is necessary to know the products that are applied to the skin and hair, to study the composition of the product before buying it, read the product declaration and educate yourself about what contaminants may be present in cosmetic preparates.The skin is our largest organ and an integral part of health care. Instead of products full of harsh chemicals that can cause damage to the skin and disrupt its natural balance, more reports emphasize the benefits of organically grown ingredients in the creams, soaps and even other cleaning products as well as of skincare. Homemade natural soaps do not foam as do the shower gels, which are mainly based on synthetic detergents. Diploma thesis describes the processes of making home-mentioned cosmetics; the macerates, creams and soaps which is compared with the industrial production. The macerates were prepared using the petals of Rosa canina (known as a wild rose), olive and coconut oil which later served as a basis for the preparation of creams and soaps. Olive oil is rich in vitamin E, a natural antioxidant, while coconut oil does not contain enough of the same and during the cream preparation it was necessary to add vitamin E, in order to extend the shelf life of the product. In the soap preparation during the saponification process the alkalis were used. It is known that soaps which are used for skincare pH should be in the range of 7 to 9,5. Homemade soaps obtained by the cold process showed elevated pH from 10 to 10,5. In order to reduce the pH various organic acids can be added such as citric acid, and acetic acid. Important components of the edible fats and oils, natural antioxidants vitamin E for example, are lost in the process of saponification. For this reason, various synthetic antioxidants are known to be added in soaps. Studies have shown that natural soaps (with pH from 7 to 9,5) are more acceptable in comparison to neutral soaps, as the skin better accepts the higher pH value. natural cosmetics, macerates, creams, soaps, Rosa canina |