Naslov | Hlapljivi spojevi meda divlje trešnje : završni rad |
Naslov (engleski) | Volatile compounds of wild cherry honey : bachelor thesis |
Autor | Luana Grmuša |
Mentor | Ani Radonić (mentor) |
Član povjerenstva | Ani Radonić (predsjednik povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za kemiju) (Zavod za organsku kemiju) Split |
Datum i država obrane | 2019-09-27, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | PRIRODNE ZNANOSTI Kemija Organska kemija |
Sažetak | U ovom završnom radu istražen je profil hlapljivih spojeva meda divlje trešnje, tj. određen je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je metoda ekstrakcije i to ultrazvučna ekstrakcija i kontinuirana ekstrakcija tekuće-tekuće. U obje ekstrakcijske tehnike korišteno je isto otapalo, smjesa otapala pentan:dietil-eter 1:2, v/v. Analiza svih uzoraka je provedena plinskom kromatografijom–masenom spektrometrijom. Glavni sastojci u uzorku hlapljivih spojeva meda iz Kutjeva dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom su derivati benzena, metil-siringat, benzojeva kiselina i 4-vinilfenol, diterpenski alkohol izofitol i C 13 -norizoprenoid 4- hidroksi-3,5,5-trimetil-4-(3-okso-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on. Glavni spoj među hlapljivim spojevima dobivenim ultrazvučnom ekstrakcijom (med iz Voćina) je diterpenski alkohol izofitol, a kvantitativno značajni sastojci su C 13 -norizoprenoid 4-hidroksi-3,5,5-trimetil-4-(3-okso-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on (12,3 %), terpenski spoj kar-3-en-2,5-dion i derivat benzena 2-feniloctena kiselina. Derivati benzena su glavni sastojci u uzorku hlapljivih spojeva izoliranih ekstrakcijom tekuće-tekuće meda iz Kutjeva, a najzastupljeniji su 2-feniloctena kiselina i dibenzil. U istom tipu ekstrakta dobivenom iz meda iz Voćina dominantan spoj je C 13- norizoprenoid 4-hidroksi-3,5,5-trimetil-4-(3-okso-1-butenil)-2-cikloheksen-1- on, a slijedi diterpenski alkohol izofitol. |
Sažetak (engleski) | In this bachelor thesis, the chemical profile i.e. composition and content of two samples of wild cherry honey volatiles was investigated. Wild cherry honey volatiles were isolated by two extraction methods, ultrasound assisted solvent extraction (USE) and continuous liquid-liquid extraction. In both cases, the organic solvent was a mixture of pentane:diethyl ether 1:2 v/v. Following the isolation, all the extracts were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The main components of wild cherry honey volatiles (sample from Kutjevo) isolated by USE are benzene derivatives methyl syringate, benzoic acid and 4-vinylphenol, diterpene alcohol isophytol and C 13 - norisoprenoid 4-hydroxy-3,5,5-trimethyl-4-(3-oxo-1-butenyl)cyclohex-2-en-1-one. In the ultrasound solvent extract of wild cherry honey from Voćin diterpene alcohol isophytol is the main compound, followed by 4- hydroxy-3,5,5-trimethyl-4-(3-oxo-1-butenyl)cyclohex-2-en-1-one, terpene compound car-3-en-2,5-dione and benzene derivative 2-phenylacetic acid. Benzene derivatives are the dominant compounds among volatiles obtained by liquid-liquid extraction of honey from Kutjevo, with 2-phenylacetic acid and dibenzyl as the main components. The same type of extract made from Voćin honey is characterized by high content of C 13 -norisoprenoid 4-hydroxy-3,5,5-trimethyl-4- (3-oxo-1-butenyl)cyclohex-2-en-1-one followed by diterpene alcohol isophytol. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:167:133153 |
Studijski program | Naziv: Kemija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) kemije (univ.bacc.chem.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja |  |
Javna napomena | Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-06-26 09:20:13 |