Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

SPME-GC-MS analiza sira iz mišine : završni rad

Uremović, Ivana

2021.

Završni rad (stručni)

Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Odsjek za inženjerstvo i tehnologije

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:167:451149

U ovom završnom radu analiziran je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva sira iz mišine. Izolacija hlapljivih spojeva izvršena je mikroekstrakcijom vršnih para na čvrstoj fazi korištenjem sivog vlakna pri tri različite temperature (40, 50 i 60°C). Dobiveni uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometrija masa na HP-5MS koloni. Svi uzorci sadrže karboksilne kiseline i estere, a u svim uzorcima pronađen je i alkohol etanol.U sva tri uzorka je najveći sadržaj karboksilnih kiselina a zanimljivo je što njihov sadržaj raste sa temperaturom ekstrakcije. Ovakvi rezultati se mogu objasniti time da pri povišenoj temperaturi vjerojatno dolazi do hidrolize estera čime nastaje veći sadržaj kiselina.

sir iz mišine hlapljivi spojevi HS-SPME GC-MS

konacni_zavrsni_rad-ivana_uremovic.pdf, 1.04 MB

Dostupan nakon
15. 12. 2023.

Autori Uremović, Ivana (Autor)

Mentori Zekić, Marina (Mentor)

Povjerenstvo za obranu Jerković, Igor (Predsjednik povjerenstva) ; Marijanović, Zvonimir (Član povjerenstva) ; Zekić, Marina (Član povjerenstva)

Alternativni naslovi
(engleski) SPME-GC-MS analysis of cheese in a sack : bachelor thesis

Alternativni sažeci

(engleski) In this bachelor thesis, the composition and content of volatile compounds from the cheese in a sack were analyzed. Isolation of volatile compounds was performed by solid phase microextraction (HS-SPME) using gray fiber at three different temperatures (40, 50 and 60°C). The obtained samples were analyzed by coupled gas chromatography-mass spectrometry system on an HP-5MS colum. All samples contain carboxylic acids and esters and alcohol ethanol was found in all samples. All three samples have the highest content of carboxylic acids and it is interesting that their content increases with the extraction temperature. Such results can be explained by the fact that at elevated temperature ester hydrolysis is likely to occur, resulting in a higher acid content.

Alternativne ključne riječi
cheese in a sack volatile compounds HS-SPME GC-MS

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Odsjek za inženjerstvo i tehnologije

Studijski program

Zaštita i oporaba materijala; stručni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Tehničke znanosti / Kemijsko inženjerstvo

Datumi

Datum obrane: 27.09.2021.

Jezici

hrvatski

Datum izrade zapisa

15.12.2021.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0