Abstract | U ovom diplomskom radu analizirane su fizikalno – kemijske karakteristike 33 uzorka meda i patvorine meda različitog botaničkog i geografskog podrijetla. Određena je njihova kiselost, električna vodljivost, sadržaj pepela i vode te koncentracija minerala i teških metala. Primjenom tehnike masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) određeni su glavni elementi (Ca, K, Mg, Na, P i S) te elementi i ultra-elementi u tragovima (Ag, Al, As, B, Ba, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Li, Mn, Mo, Ni, Pb, Rb, Sb, Se, Si, Sn, Sr, Ti, Tl i Zn). Iz dobivenih rezultata i njihovom usporedbom s važećom zakonskom regulativom izmjerena vrijednost električne vodljivosti kod jednog uzorka je viša, a kod dva uzorka niža od vrijednosti električne vodljivosti propisane Pravilnikom o medu. Kod rezultata sadržaja vode u medu jedan uzorak nije u skladu s Pravilnikom o medu. Izmjerene koncentracije teških metala kod devet uzoraka ne zadovoljavaju zakonsku regulativu, odnosno izmjerene koncentracije prelaze najviše dopuštene količine (NDK) prema Pravilniku o toksinima, metalima, metaloidima, te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani. Jedan uzorak cvjetnog meda pokazao je najviše razine većine minerala i teških metala u usporedbi s drugim uzorcima. Ova analiza ključna je za osiguranje kvalitete i sigurnosti meda, naglašavajući potrebu za strogim nadzorom i poštivanjem propisa o sigurnosti hrane. |
Abstract (english) | In this diploma thesis, the physico-chemical properties of 33 honey samples, including adulterated honey, from different botanical and geographical areas of origin were analyzed. Acidity, electrical conductivity, ash, water content and concentration of minerals and heavy metals were determined. The concentrations of major elements (Ca, K, Mg, Na, P and S), trace elements and ultraelements (Ag, Al, As, B, Ba, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Li, Mn, Mo, Ni, Pb, Rb, Sb, Se, Si, Sn, Sr, Ti, Tl and Zn) were determined using the inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) technique. The results showed that three samples did not meet the standards for electrical conductivity and one sample did not meet the legal requirements for the water content of honey. The heavy metal concentrations in nine samples did not meet the legal standards. In particular, one sample of blossom honey had the highest levels of most minerals and heavy metals compared to the other samples. This analysis is crucial for ensuring the quality and safety of honey and underlines the need for strict monitoring and compliance with food safety regulations. |